Osteopathie bij baby's en kinderen
Maak telefonisch je afspraak op 03 334 58 96 of
Maak een afspraak onlineWat is baby osteopathie?
Het geboorteproces vraagt een groot aanpassingsvermogen van je baby. Je kindje wordt tijdens de bevalling blootgesteld aan grote druk en trekkrachten. Denk maar aan de samentrekkingen van je baarmoeder die ervoor zorgen dat je baby zich een weg kan banen door je bekken. Soms kan het zijn dat deze krachtinwerkingen te groot zijn, waardoor compensaties in het lichaam aanwezig blijven. Dit benoemen we dan als bewegingsverliezen, dewelke een verstoring van het evenwicht in lichaam kunnen veroorzaken en specifieke klachten tot gevolg hebben: klachten bij spijsvertering, houding en motoriek, immuniteit, gedrag…
Een baby staat nog aan het begin van zijn ontwikkeling. Hij groeit, ontwikkelt motorische vaardigheden, leert praten, leert sociale vaardigheden.
Als je baby start met een verstoorde beweeglijkheid in het schedeltje, de wervelkolom, of een andere structuur in het lichaam, zal dit patroon reflecteren in de rest van zijn lichaam en zijn functioneren belemmeren.
Vanaf wanneer kan je met je baby naar de osteopaat?
Met welke klachten kan je met je baby naar de osteopaat?
- Preventief
- Problemen tijdens of na de voeding
- Slikproblemen, zuigproblemen
- Onrustig drinken
- Moeilijk boeren
- Reflux
- Darmproblemen
- Moeilijke ontlasting
- Opgezet buikje
- Veel windjes of veel lucht bij de ontlasting
- Krampjes
- Moeilijk tot rust kunnen komen
- Weinig of onregelmatig slapen
- Moeite met doorslapen
- Voorkeurshouding (hoofdje steeds naar dezelfde kant draaien)
- Asymmetrie in bewegingen
- Vormafwijking van het hoofdje
Enkele bewegingsverliezen verder uitgelegd
Om je nog een beter beeld te geven van wat osteopathie bij baby’s nu praktisch inhoudt, geef ik je enkele voorbeelden verder uitgewerkt.
Misschien heb je al eens gehoord over een voorkeurshouding? Dit betekent dat je baby steeds naar dezelfde kant draait met het hoofdje. Dit kan soms problemen geven bij de voeding, of een afplatting van de schedel veroorzaken (plagiocephalie). De reden voor deze voorkeurshouding kan zijn dat je baby’tje een geblokkeerde nekwervel heeft en hierdoor niet naar een bepaalde zijde kan draaien. Dit kan door osteopathie opgelost worden, met zachte technieken. Er wordt NOOIT een manipulatie uitgevoerd, maar enkel met zachte technieken gewerkt, om je baby door dit bewegingsverlies te begeleiden.
Een ander voorbeeld is het ontstaan van krampjes. Dit kan bijvoorbeeld door een stuitligging worden veroorzaakt. Door een verhoogde spanning op het heiligbeen kan de circulatie en bezenuwing naar de darmpjes worden verstoord, waardoor het kindje last kan krijgen van krampjes of constipatie.
Behandelt elke osteopaat kinderen?
Osteopathie bij kinderen is een extra specialisatie binnen de osteopathie. Deze specialisatie bestaat uit een 2 jarige opleiding waarbij wordt ingegaan op de diverse aspecten van de ontwikkeling van het kind.
Ikzelf heb mijn 2 jarige opleiding gevolg te Nederland, Panta Rhei.
Een afspraak maken?
Via de online module is het steeds mogelijk een afspraak te maken. Dit kan ook telefonisch.
In beide gevallen steeds vermelden dat je een afspraak maakt voor baby osteopathie.